A rendszertan szolgálna az állatok minél pontosabb csoportosítására, azonban ennek számos nehézsége van. Az egyik, hogy nincs egy mindenki által elfogadott egységes rendszertan. A szakirodalomban is változó, hogy melyik rendszertant használják. Ez abból adódik, hogy míg régebben a hasonló tulajdonságok voltak a csoportosítás alapjai, addig mára a modern technika lehetővé tette a genetikai vizsgálatokat, és az ezek alapján felállított csoportosításokat. A kutatások folyamatossága miatt így a rendszertan is változik. Sok fajnál derült ki az elmúlt időben, hogy teljesen más fajokkal állnak rokonságban, mint eddig hitték. Sokan még a régebbi rendszertáblázatokat használják, így elmondható, hogy valójában teljes a kavalkád.
Minden rendszertanban különböző csoportokat használnak egy faj besorolásához. Az ország a legmagasabb egység, ez itt természetesen az Állatok országát jelenti. Ettől lefelé haladva folyamatosan kisebb csoportok találhatók. Hétköznapi életben leginkább az I. rendű egységekkel találkozhatunk, így pl. az afrikai elefánt példájával élve:
Ország: Állatok > Törzs: Gerinchúrosok (Chordata) > Osztály: Emlősök (Mammalia) > Rend: Ormányosok (Proboscidea) > Család: Elefántfélék (Elephantidae) > Faj: Afrikai elefánt
A II. ill. a többi egységet a minél pontosabb csoportosításhoz használják. A csoportok mélysége és elnevezése változó lehet, de az I. és II. rendű egységek általában mindenhol megegyeznek. Az egységek megtekintéséhez kattintsunk ide (Forrás: ELTE tananyagok - 15.2. Az állatrendszertan kategóriái)!

Ezen az oldalon én az Integrated Taxonomic Information System (http://www.itis.gov/) és a Catalogue of Life: Annual Checklist (http://www.catalogueoflife.org/col/) adatbázisából származó adatok alapján dolgozom. Az oldalon a besorolásnál a latin, illetve a magyar elnevezést is láthatod. Sok esetben azonban nincs magyar neve egy rendszertani kategóriának vagy állatnak, így ezen elnevezéseket mindig fenntartásokkal kell kezelni. Ha biztosra akarunk menni, használjuk mindig a tudományos nevet.

Varga Zoltán - Állatrendszertan anyagában egyfajta rendszertan mellett sok egyéb információ is megtalálható, 110 oldalon keresztül mélyedhetünk bele a témába.